BWJ's webside

BWJ's website


På cykel fra Passau til Wien - 1994

30. juni - Bad Sooden-Allendorf
I dag startede vi vores cykelferie langs Donau, som vi havde bestilt gennem et østrigsk rejsebureau "Mühlviertel. Vi kørte i bil til Passau, derefter cykel/båd til Wien, tog retur til Passau og videre i bil til Prag og Berlin. På cykelturen blev vores bagage transporteret fra hotel til hotel.

Kl. 04.30 vækkede uret, det var meget tidligt. Hvem havde dog besluttet, at vi skulle starte så tidligt? Nåh, 05.30 startede vi vor "cykeltur langs Donau". Tju-hej hvor det gik.

Vi nåede færgen 07.30, fik gjort vores indkøb og fik lidt morgenmad med Gl. Dansk. Vi kørte ned gennem Tyskland uden "stau", og kl. 15.00 ankom vi til Bad Sooden-Allendorf. Vi var meget spændt på at se denne lille by, specielt mig, da jeg havde talt meget varmt for et ophold her. Det viste sig at være en meget dejlig by med mange smukke bindingsværkshuse og et lille torv, hvor vi hurtigt fandt en plads i solen og nød en kold fadøl. Derefter skulle vi finde et sted at bo, det gik nu let. Vi fik en lille lejlighed midt i byen. Efter at have tømt bilen, gik vi en tur i byen og fandt endnu en fadøl nede ved floden Werra.

Om aftenen spiste vi på torvet, hvor vi kunne sidde ude og nyde vejret. Det var en pragtfuld aften, så det var svært at komme i seng, vi har jo ikke just så lune aftener derhjemme.

bad_sooden-allendorfjpg
Torvet i Bad Sooden-Allendorf
1. juli - Neustift
Efter Gl. Dansk og et overdådigt morgenmåltid er vi på farten igen. I dag er målet vore cykler, vi er spændt på, hvor mange gear, de har, og hvordan de ser ud. Vejret er stadig skønt, så det skal bare fortsætte sådan.

Tju-hej hvor det gik, vi kørte kun forkert 3 gange!!! Men ikke så slemt, så det betød kvaje-bajere. 1. Gang mod Bamberg. Lena og jeg havde checket på et nyt kort i kiosken, om Autobahn var færdig, det var den, så vi behøvede ikke at købe kortet. Det skulle vi måske alligevel have gjort, for da vi nærmere os Bamberg, blev vi alligevel i tvivl - tilbage igen, men det var ikke så slemt kun ca. 500 m.

Würtzburg var næste fælde, vi røg ind i byen, så det kostede os lige ½ time, og det var en død syg by. Endelig på vej igen. Ved udfletningen til Regensburg reddede Uffe os for 3. fejl ved blink og underlige fagter, så vi kom på den rigtige vej til Passau. Vi nåede Passau gennem byen (py-ha) og over grænsen, UPS!!! Det skulle vi vist ikke have gjort, for vi opdagede, at vi var kommet på den forkerte side af Donau, og det er lidt svært at komme over vand, kun Jesus kan gå på vandet. Nåh, men så måtte vi jo finde en bro, for vores bil kan ikke vende!!!! Broerne ligger langt fra hinanden.

Humøret i Nissa’n var lige anspændt, indtil vi pludselig så en lille færge, som kunne fragte os over på den anden side for medens OS 4,50.

Så prøvede vi også det, humøret var igen højt i Nissa’n. Vi fandt vores "Gasthof Weiss", og det var super. Værten kørte os til Kaiserhof, hvor vi skulle have vores cykler (ca. 6 km fra vort gasthof). Vi cyklede hjem, men måtte dog holde en pause for at teste øllet i Neustift, og vi skulle passe på, at Lena ikke lagde for hårdt ud.

Efter et bad spiste vi middag, måtte dog skuffe værten, da vi ikke ønskede "Knödln", så han gav os kartofler i stedet. I morgen starter den "rigtig "cykeltur", det bliver spændende, og vejret er stadig skønt.

passaujpg Passau, byen hvor vi lagde ud med vores cykeltur
2. juli - Aschach - 56 km.
Dagens tur startede i strålende solskin og ned af bjerget, tju-hej hvor det gik, videre langs Donau.
Det er en meget smuk tur med bjerge på begge sider af Donau. Man cykler i dalen på de gamle trækveje langs floden. Når man krydser Donau,

sker det med en lille færge. Der var meget fugleliv langs floden og en masse svaner og ænder. Vi så også 2 små ildere, som piskede over vejen.

3. juli - Mauthausen - 40 km.
Vi startede i lidt overskyet vejr, så Lena havde pakket joggetøjet i cykeltasken i tilfælde af mere kulde. Vi provianterede og kørte mod Mauthausen.

Et par gange troede vi, at vi havde kørt forkert, men vi var på rette spor. I Ottenheim måtte vi holde pause og smage de kolde, og her så vi et bryllup, men vi blev aldrig helt klar over, hvem bruden var. Videre langs Donau stadig en skøn asfalteret cykelvej, hvor man kan nye naturen, bl.a. Fuglelivet mod land og bådtrafikken, svaner/ænder på floden.

I Linz gjorde vi ophold, spiste frokost og gik en tur i byen. Det var en meget større by, end vi havde regnet med.

Derefter gik det videre på cykel, og vi troede faktisk, at vi havde cyklet hurtigere end tilfældet var, så vi kunne ikke rigtig få beskrivelsen til at passe med vejen. Vi (læs: jeg) var lidt nede over, at vi havde misset lidt ad ruten, men senere viste det sig, at vi var på rette spor, så nu gik det der ud ad igen.

Vi nåede vort "Gast zur Traube", igen fik vi det største værelse, så det blev vores samlingssted til before-drink, kaffe/cognac og Gl. Dansk. Vores gasthof lå direkte ned til Donau og var af en meget høj standard.
Vi spiste middag ude, vejret var igen blevet skønt, det med skyerne blev ikke rigtig til noget. En underskøn aften, det var svært at løsrive sig fra udendørslivet. Det var en meget hyggelig by med skønne gamle huse og gader, bestemt et genvisit værd.

kort_50jpgVores cykelrute fra Passau til Wien
4. juli - Waldhausen - 51 km.
Vi startede i fin stil dagens etape langs Donau, igen en meget smuk strækning. Senere gik turen ind i landet, hvor vi kunne nyde alle de små landsbyer med deres meget velholdte huse og haver. Tyrolbegonierne blomstrede overalt, så det var en fryd for øjet.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, nu begyndte dagens strabadser så småt, så dagens første pause var tiltrængt, da vi nåede Baumberggarten. I kirken så vi en barnedåb.

Videre over Klam, det var meget strengt. I Klam skulle vi se et slot og vi parkerede vores cykler. Lena prøvede at ekse sit forhjul, men det lykkedes hende kun at ødelægge håndbremsen. Hun gad nok ikke at cykle mere!!! Videre over flere stejle bakker og endelig med til Grein ved Donau, herligt, det er nu lettere, når det går nedad. I Grein spiste vi frokost og gik en lille tur i byen, det var også en meget hyggelig by.

Fra Grein gik det mod Waldhausen først en meget smuk strækning langs Donau, så op ad bjerget af hårnålesving ca. 8 km. Det var f..... Slemt. Pludselig mindedes jeg Frankrig!! Halvdelen af vejen måtte vi skubbe, så til sidst kunne jeg næsten ikke slæbe hverken mig selv eller cyklen. Det var jo også mindst 30 grader varmt. Men vi overlevede igen strabadserne, og det var skønt at se "Gasthof Ettlinger", hvor vi skulle bo. Et dejligt sted med pøl, dejlige fadøl og terrasse til rummet med udsigt til bjergene og kirken.

waldhausenjpg
Waldhausen med kirken i baggrunden

Vi lærte i øvrigt et nyt udtryk af en tysker: "jeg går lige ind i den keramiske afdeling". Endnu en pragtfuld aften med måneskin. Efter middagen gik vi en tur i byen, men der var ikke meget liv i byen. Vi fandt et andet gasthof med gårdhave og værtinden var norsk, det var meget sjovt at tale med hende, hun var vist glad for at få opfrisket hendes norske.

5. juli - Marbach - 32 km.
Vi startede turen med et besøg i den lokale kirke, den lå lige om hjørnet op ad bakken. Jeg stod dog af på vejen op og undlod kirkebesøget, da jeg ikke gad starte dagen med at knokle op ad en stejl bakke. Det var selvfølgelig den "smukkeste kirke, vi endnu har set, det var synd, du ikke var med". Jeg overlever nok foruden, besluttede jeg.

Herefter gik det i susende fart ned ad gennem Yspertal - en meget smuk tur gennem en slugt mellem to bjergtoppe. Så er det skønt at cykle. Vi nåede Ybbs, hvor vi spiste frokost. Efter frokost startede vi med en punktering, min cykel fik en flænge i dæk og slange. Vi lappede (læs: Uffe og Bent) og efter 15 min. Var vi på farten igen.

Vi fandt vores "Gasthof Wachauerhof" - igen meget pæn standard. Byen var et lille hul, der var intet vi kunne foretage os andet end at spise, drikke og spille kort.
Det var meget lummert, og det tordnede og lynede i bjergene på den anden side af Donau. Det endte med regn, så vi var spændt på i morgen. Det var meget flot at se lynene over bjergene, så det var svært at løsrive os fra vores tagvindue.

6. juli - Dürnstein - 40 km.
Vi vågnede op ved lyden at regn og startede vores dagsmarch i småregn. Færgen, vi skulle med over på den anden side af Donau, skulle sejle kl. 10.00, vi var der i god tid, og på grund af regnen gik vi om bord og ind i kahytten i tørvejr, og sad og ventede i 20 min.

Færgemanden dukkede ikke op, så efter 30 min. Besluttede vi os til at finde en anden færge. I ventetiden havde Lena og Uffe udstyret sig med regnsæt og plastikposer på skoene og var klar til at forcere regnvejret. I mellemtiden var regnen stoppet, men vi mente, at Lena og Uffe skulle beholde udstyret på, for det kunne holde regnen væk - og den blev væk. Det er også surt at have købt regnsæt for 2 år siden og aldrig have haft lejlighed til at bruge det!!!

Første stop var Melk, hvor vi genkendte konditoriet med de store kager. Vi måtte have en formiddagspause med kaffe og kage. Det var lidt koldt på grund af skyerne, kun ca. 20 grader, vi var vandt til 30 grader.

Efter Melk kom vi ind i vindistriktet og følte os helt hjemme. Det var svært at køre forbi "zum heurigen" skiltene, så vi kørte ikke langt på literen, vi måtte teste vinen.

Vi fant vort "Hotel Pfeffel", et dejligt sted med gode værelser og udendørsfaciliteter. Det lå ca. 1 km, fra Dürnstein, så det lå lidt isoleret, men et dejligt sted med god mad og vin.

7. juli - Wien
I dag skulle vi sejle til Wien, men først kl. 16.15, så vi havde hele dagen for os. Vi cyklede til Krems, gennem en masse små byer med smalle gader og smukke huse. Krems var en meget kedelig by og for ikke at komme for langt væk fra Dürnstein (læs: det blæste ret meget), kørte vi tilbage og gav os god tid til at besøge nogle flere vinbønder.

I Dürnstein, som er en meget smuk by, besøgte vi Domkirken med at blå tårn.
Igen et imponerende bygningsværk, som i øvrigt var under restaurering. Frokost spiste vi hos en lokal vinbonde, og vi købte vin og brød til sejlturen.

duernstein_wachaujpg
Dürnstein, med Domkirken med det blå tårn

Sejlturen startede i lidt skyet vejr, så vi kunne ikke sidde på soldækket, som planlagt, hele vejen. Vi sad dog et par timer i solen. Turen var dog ikke så smuk, som vi havde forestillet os, så vi var glade for, at vi ikke skulle cykle, da det var den kedeligste del af Donau. Sejlturen gik igennem flere sluser.

Vi nåede Wien kl. 20.15 og cyklede gennem byen til vores "Hotel Ananas", hvor vi afleverede vores cykler - cykelferien var slut, men vi havde endnu mange dage endnu af ferien. Det var dejligt at gense Wien. Det blev sen middag på hotellet, derefter tog vi en tur ind til "stadtmitte" og fandt et lille listigt sted, hvor vi fik vores "nightcap".

8. juli - Wien
Vi startede vores sightseeing tur i Kärntner-strasse med Stefansdom, og gik ned af Graben, hvor vi satte os på en "oase". Desværre havde Lena det ikke så godt, så hun tog tilbage til hotellet for at lægge sig. Vi andre fortsatte vore sightseeing i de små gågader omkring "Domen", gik til Hofburg, Rathaus, Votivkirche, Freuds hus, som desværre netop var lukket for 5 min. Siden. Det var en meget lang travetur, så vi var godt ømme i benene, da vi kom tilbage til vores værelse på hotellet.

Om aftenen tog vi igen til stadtmitte og spiste middag hos "Gutenberg". Vejret var igen med os, så vi kunne sidde udenfor. Lena var stadig ikke helt på toppen, så Lena og Uffe to hjem. Bent og jeg fortsatte rundt i de små gader.

stefansdomjpg
Stefansdom, med imponerende skiffertag

9. juli - Wien
Dagens første stop var et besøg på Schloss Schönbrunn, det bliver man aldrig træt af at se, det er meget smukt og parken er fantastisk med blomster i alle afskygninger i flotte mønstre.

Efter besøget tog vi U-bahn til Pratern og spiste frokost. Lena og Uffe to en tur i det store "Riesenrad". På vej hjem stod Bent og jeg af ved "Stadtpark" og gik gennem denne og lyttede til wienermusik, gik derefter ti Karlsplatz og fandt et oase i Resselpark. Igen havde vi travet langt og var ømme i benene.

Om aftenen tog vi sporvognen til Grinzing, hvor vi spiste middag og smagte deres lokale vin. Der er mange, mange restauranter i Grinzing, som har levende musik, og stemningen er fin. Det er svært at vælge, hvor man skal gå hen. Vi fandt et par steder og havde en herlig aften.

hundertwasser-krawina-hausjpg Hundertwassers Haus
10. juli - Wien
I dag startede vi på "Naschmarkt" et kæmpe loppetorv med alt fra frugt, mad, tøj, sko, plader, antikviteter o.s.v. Herfra tog vi til Maria Hilfe Strasse og travede op og ned og kiggede på forretninger, den var dok ikke så rar at gå på, for gaden var brudt op, så der var en masse vejarbejde. Vi fik en enkelt fadøl (Seidl/Krugel) - den smagte godt, det mærke skal vi huske.

Så travede vi via Karlsplatz til "Domen" og spiste en velfortjent frokost på Gigerl. Det var dejligt at sidde ned efter den lange spadseretur, så vi kunne lige klare at rejse os og trille over på et konditori og fik Apfelstrudl og kaffe. Vi så i øvrigt "Jesus" igen, han havde ikke ændret sig, gik i samme tøj og sko, som i 1986.

Næste mål var "Hundertwassers Haus" det er et meget specielt byggeri. Overfor huset er der nu bygget et hus i samme stil, med små cafeer og butikker, det var meget sjovt at se, dog lidt for turistet.
Så tog vi en tur i "Stadtpark" og hørte wiener-musik igen. Vi har igen fået travet mange kilometer, så det var rart at side stille og lytte til musikken.

Om aftenen spiste vi på Wiens ældste "Heurigen". Igen en meget dejlig lun aften. I morgen er målet Prag.

11. juli - Prag
Dagen startede i regnvejr, men da dagen var transportdag, gjorde det ikke noget. Togturen til Passau, så jeg ikke meget af, da jeg sov det meste af tiden. Vi blev afhentet i taxa i Passau, og kørt til vores biler, som stod hos "Gasthof Weiss".

Af sted til Prag, som vi nåede ved ca. 18-tiden. Vi boede ca. 10 min. fra centrum. Vores værelser var af en anden standard, end vi var vandt til, men pyt, det var kun for at par dage.

Vi tog toget til centrum og spiste i det jødiske kvarter på en restaurant med en 3-retters menu for 85 kurona (ca. 20 kroner). Her havde man hørt om det franske køkken, ikke madmæssigt, men det med de små portioner. Nåh, prisen taget i betragtning var det udmærket. Inden vi tog hjem, dumpede vi ind på en bar og fik en godnatøl. Øl koster mellem 4-8 kroner.

u-kalichajpg Den gode soldat Svejks værtshus - "U Kalicha"
12. juli Prag
I gråvejr tog vi på sightseeing i centrum og travede gennem gaderne til det jødiske kvarter, så den jødiske kirkegård og synagoger, det gav igen stof til eftertanke. Vi fik travet en masse.
Prag centrum er en meget smuk by, men jeg syntes den er ødelagt lidt at alt det turisthalløj. Men de har jo lært, at man kan tjene penge på turister.

Om aftenen tog vi til den gode soldat Svejks værtshus - "U Kalicha" - og spiste en dejlig middag. Det var meget festligt - og meget kommercielt.
To musikere (en tuba og harmonika) spillede, og de var klædt i tøj fra Svejks tid. Det var en festlig aften. Vi havde alle glemt vore fotoapparater, det var lidt surt.

13. Juli - Prag
I dag vandrede vi en tur over på den anden side af Moldau og startede vores tur ved Karlsbroen. Fra Karlsbroen gik vi ad smalle gader op til det imponerende slot Prazsky Hrad - verdens største - grundlagt i det 9. århundrede.

Det er en lang og anstrengende tur, da gaderne er meget stejle. Fra slottet er der en meget smuk udsigt over Prag. Vi sluttede i centrum, hvor i gik en tur på Wenceslas-pladsen.

Aftenen sluttede med middag på en restaurant i centrum - og i dag havde vi fotoapparat med, men ingen fotograferede noget.

theresinstadtjpg Indgangen til koncentrationslejren Theresienstadt
14. juli - Berlin
Turen går i dag til Berlin. På vejen gjorde vi ophold ved Theresienstadt. Det var meget interessant at se denne koncentrationslejr, men meget trist og tankevækkende. Man undres over, hvordan det kunne lade sig gøre at udrydde så mange mennesker.

På grund at vejarbejde/dårlige veje tog det længere tid at nå Berlin, end vi havde beregnet. Vi var først hos Jette ved 18-tiden, så igen have hun siddet og ventet med kaffe og kage hele eftermiddagen, det var ærgerligt. Vi valgte dog at gemme kagerne til i morgen og fik et glas sekt i stedet.

Om aftenen gik vi på "Knossos" og spiste sammen med John og Jytte, som var på vej til Frankrig på ferie. Henriette spiste også sammen med os. Vi havde en dejlig aften med mange kander Retzina, som Lutz sørgede for kom i en lind strøm.
Efter middagen gik vi hjem til Jette og Lutz og drak ægte russisk vodka, det smagte godt.

15. juli - Berlin
Vi startede med U-bahn til Alexander Platz og gik ad Unter den Linden til Brandenburger Tor. Det er en lang tur og på vejen så vi bl.a. Berlinerdom, som lige var åbnet igen efter 45 år. Det var en meget smuk domkirke Vi fik set, hvad man skal se på en 1-dags tur i Berlin.
Fra Brandenburger Tor tog vi bussen til Kurfürstendam, hvor Lena og Uffe gik i Ka-De-We, og vi tog hjem til Jette og spiste kagerne fra i går.

Om aftenen spiste vi alle på en kinesisk restaurant

16. juli - Hørsholm

Kl. 08.00 startede vi fra hotellet og nåede færgelejet kl. 10.30. Færgen gik kl. 12.00, det er første gang, vi har været i så god tid til en færge, men så har vi også prøvet det.
Vi brugte ventetiden til at kigge lidt på Warnemünde, der lå en masse sejlskibe ved havnekajen, så der var en masse at kigge på.

Vi var hjemme i Hørsholm ca. Kl. 16.00. Det var dejligt at være hjemme igen - efter en dejlig og spændende ferie med mange oplevelser.