BWJ's webside

BWJ's website

På cykel i Bourgogne - 1991

66014de2-c42a-4d98-bdb7-db0265aa96fcjpg

7. august - Alsfeld

I dag startede vi vores 1. cykeltur uden for Danmark. Målet var Bourgogne i Frankrig. Rejsen havde vi bestilt gennem Jens Grenaa’s Rejser, den inkluderede 8 dage med halvpension, leje af cykler, bagagetransport og turkort/beskrivelse.

Vi stod op før en vis herre fik sko på og startede sydpå kl. 6.00 i silende regn. På motorvejen mødte vi Lena og Uffe, og vi nåede færgen i meget god tid!!!!!! Vi indtog vores morgenmad (inkl. lidt i de små glas) på færgen.
Regnen blev ved til vi nåede Tyskland, så blev det varmere og varmere jo længere sydpå, vi kom. Herligt.

Ved 17-tiden nåede vi vores bestemmelses-sted, dog lidt forsinket, da vi ikke fik drejet af i tide fra motorvejen, Shit!!! Desværre var det min skyld, jeg havde set forkert på kortet, det er det med ikke at kunne læse de små typer. Men det tog vi pænt roligt! Det kostede os lige 50 km, 5 kvarters ekstra kørsel og 4 kvaje-bajere. .... og så talte vi ikke mere om det.

Vores hotel var hyggeligt, rigtig ude på landet med liflig duft af mødding, gris og kloak, jo der er dejligt ude på landet. Om aftenen tog vi ind til Alsfeld, en rigtig gammel by og spiste middag. Vi sad på et lille torv i ca. 30 graders varme til langt ud på aftenen, så varme manglede vi ikke.

8. august - Schwarzwald - Furtwangen
Efter en dejlig morgenbuffet er vi på vej sydpå, målet er et besøg i Baden-Baden og derfra af Schwarzwalder Hochstrasse gennem småvejene til vores bestemmelsessted, Furtwangen i Schwarzwald. Omkring frokosttid nåede vi Baden-Baden, som var en meget smuk by. Det er en gl. kurby, meget dyr og mondæn. Vi traskede rundt i den gamle bydel og nåede en øl på strøget, inden de store sorte skyer trak helt hen over os. De truede kraftigt med regn.
Fra Baden-Baden kørte vi videre mod Furtwangen. Det var en meget smuk tur op i bjergene, gennem smukke byer, som alle var meget velholdte. Vejret var desværre ikke så godt og efter vores eftermiddagspause begyndte det at regne, og det regnede resten af turen. Det var lidt ærgerligt, for der var steder, vi godt ville have gjort ophold.

Da vi nåede Furtwangen, kunne vi ikke finde vores gasthaus, så vi måtte spørge et par gange. Så lykkedes det os endelig at finde stedet, som lå lidt uden for byen, langt, langt, langt ude på landet med køer uden for vinduet. Vi kørte ind til byen for at spise middag, men der var bare 0 liv, der var ret kedeligt, men vi fik alligevel en hyggelig aften og besluttede at tage vores kaffe og avec hjemme. Her var alt lukket og slukket, så vi kunne dårlig finde vej fra bilen til huset.
Der er MEGET mørkt på landet, hverken gadelygter eller udendørsbelysning, det måtte jeg jo lige bemærke næste morgen. Værten sagde, det var en fejl. I morgen er planen at køre til Bodensee.

futwangenjpg

9. august - Schwarzwald - Bodensee
Vi startede i gråvejr, skyerne hang langt nede over bjergene. Vi boede i ca. 900 m højde. Vi kørte ad småveje, igennem dale, små byer, over bjergtoppe, det er en meget smuk natur. Vi nåede Bodensee og kørte til "blomsterøen" Mainau ud for Konstanz og besøgte en meget smuk tropisk have. Vi gik rundt i flere timer og kunne ikke få nok af de skønne anlæg og planter. Vejret blev bedre og bedre.
Vor frokost i dag skulle være pølser, lækre tyske bratwurst. Vi satte os et dejligt sted i solen og bestilte Bauerpølser, men det skulle vi aldrig have gjort, de var bare uspiselige og kostede en formue. Så jeg får vist ikke lokket Bent til pølser en anden gang, han er ikke så meget for pølser i forvejen.

Vi havde en dejlig dag ved Bodensee og da vi nåede Neukirch var vejret blevet rigtig varmt og godt. Vi fandt en restaurant i solen med udsigt over byen, fik en dejlig stor fadøl og bestemte os til at vende tilbage for at spise middag senere.

freiburgjpg

10. august - Schwarzwald - Freiburg
I dag gik turen til Freiburg, som er hovedstaden i Schwarzwald. Det er en gl. by med en masse velbevarede bindingsværksbygninger. Vi gik en tur i byen, gennem de gamle gader med rindende vand langs kantstenen, og lidt shopping fik vi også klaret. Fra Freiburg kørte vi til Triberg, hvor Tysklands største vandfald ligger. 162 m højt i 3 etager. En sti fører ned langs vandfaldet og små broer fører over vandet, det var en meget smuk tur. Vi gik oppe fra og ned til bunden af vandfaldet, hvor vi fik kaffe og kage til stor fryd for Bent og Lena. Vi fik Schwarzwalder Kirschtorte, som var meget lækker. Uffe og jeg gik lige en lille tur til en souvenir butik, vi skulle købe en drille fødselsdagsgave til Lena. Vi søgte et kuk-kuk ur, vi ved hun holder så meget af disse!!!! Vi fandt nok det grimmeste ur, som vi glædede os til at overrække hende.

Om aftenen var der "Heimat-abend" i vores gasthaus Oschen. Uffe glædede sig, da han holder meget af disse fester. Lena og jeg var sikre på, at det blev r..sygt, men vi fik ændret mening. Inden længe var stemningen rigtig god, og det var interessant at høre om livet i Schwarzwald i gamle dage. Der var sang, dans og optræden. Både Lena og jeg var oppe og spille på nogle sjove musikinstrumenter. Aftenen sluttede hos os kl. ca. 3.00. Det var lidt sent, da vi skulle køre til Frankrig tidligt næste morgen.

imagesjpg

11. august - Chagny
Vi var lidt trætte, men det hjalp lidt med en morgenbitter før morgenmaden og så masser af juice. Tidligt kom vi ikke af sted, den blev 9.00, før vi var på vej mod Frankrig.

Turen til Frankrig gik fint, og vi fandt vores hotel uden besvær. Da vi fik pakket ud, gik vi ud for at finde vores cykler. Vejret var bare skønt, ca. 30 grader. Bent og Uffe fandt hurtigt deres cykler, men Lena og jeg havde lidt problemer med gearene. Det lykkedes dog efter flere forsøg, og vi tog en prøvetur, men den blev ikke så lang, da vi havde flere uheld. Bents dæk var utæt og skulle skiftes, Uffe måtte skifte hjul, da vi kom tilbage. Lenas bremse måtte justeres og mit gearkabel knækkede. Bortset fra dette, er cyklerne vist nok rimelig gode!! Om aftenen fik vi en dejlig middag på hotellet, som i øvrigt var et dejligt hotel. Vejret var skønt med dejlige lune aftener, så vi gik en aftentur til centrum af byen og fik vores aftenkaffe med cognac. Men kors hvor var det dyrt - 150 kr. for 4 kaffe og 4 cognac - sådan.

12. august - Meursault
I dag var vi klar ved cyklerne kl. 9.15, ca. Kl. 10.00 fandt vi ud af byen, efter at have spurgt om vej flere gange. Det starter godt!!! Vi havde også lige måtte skifte bremseklodser på Bents og Lenas cykler. Endelig fandt vi stien langs Bourgogne-kanalen, dejlig fladt terræn, så det gik bare der ud ad og cyklede ca. 2 km for langt, hvilket betød, at dagsturen blev 4-5 km. længere end planlagt, men pyt - det tog vi stille og roligt, vi var ikke klar over, hvilke strabadser, vi skulle udsættes for.

Vi fulgte ruten og opdagede til vor skuffelse, at de små udsalgssteder havde lukket midt på dagen, så vi blev meget glade for vore medbragte vand. Efter ca. 1/3 af turen begyndte opstigningen, det var MEGET strengt. Ca. 25 gr. fuld sol. Det var ved at tage livet af mig.

chateau-de-meursaultjpg

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at bjergkørsel var så slemt. Vi måtte trække cyklerne op ad bakker på 3-4 km og ikke nok med det, vi måtte også trække ned ad, da bakkerne var for stejle til at køre ned ad.

Så jeg havde virkelig problemer med at trække cyklen og mig selv op ad, mine fødder blev større og større, så min "svampe"-tå gjorde s....ondt ved hvert skridt, jeg tog. Jeg klippede også lige hul i skoen, da vi kom til hotellet, så havde jeg da ikke det problem længere. Luft kunne jeg heller ikke få, men jeg fik vist fremstammet: "Hvem f..... har fået den åndssvage ide om cykelferie i bjerge"????

På vejen fandt vi et hul i muren, hvor vi kunne købe lidt vin. Det var vist en fejl, at han ikke havde fået lukket, for han lukkede, så snart vi var gået ud. Det hjalp lidt med en pause i skyggen og lidt vin. Efter flere timers hårdt arbejde, nåede vi en lille by med en lille oase, hvor vi spiste frokost. Så gik det jo egentlig meget godt, og turen til Meursault var bare ned ad hele vejen, så er der noget ved at være på cykelferie.

I Meursault besøgte vi et meget stort vinslot, Chateau de Meursault, hvor vi kunne gå gennem deres kældre og smage al den vin, vi lystede. Der var flasker fra 58-240 Fr., og alle smagte godt, det er en anden vin end Suma-vin. Det var meget interessant at gå rundt og se, hvordan vinen lagres. Det er ikke så få flasker, der bare ligger og venter på at blive drukket.

Hotellet var lidt gammelt, men med en dejlig restaurant, hvor vi indtog en dejlig 5 retters middag og vine fra egnen. Det var lækkert.

Aftenen sluttede vi af på torvet med kaffe og avec (stadig ret dyrt). Vi havde værelse lige ud til torvet, og der var liv på torvet til langt ud på natten, så det var hyggeligt.

beaunejpg

13. august - Beaune
I dag er det Lenas fødselsdag - hurra - hurra - hurra.
Vi glædede os til at overrække hende vores grimme kuk-kuk ur (Lena hader dem, ti-hi). Jeg syntes nu ikke, Lena udtrykte vild begejstring for uret, så nu er vi spændt på at se, hvor hun vil hænge det derhjemme.

Turen i dag var kort, kun ca. 13 km og næsten ingen bakker, så er der jo noget ved at cykle. På vejen standsede vi, klog af skade, og købte vin og flutes, så vi havde til pauser. Vi besøgte Chateau Pommard, hvor vi fik en præsentation af kældrene og vinen, som vi til sidst fik lov at teste. Den smagte skønt, men meget dyr. De flasker, vi smagte, kostede over 200 Fr. pr. fl.

Beaune nåede vi allerede kl. 12.00, d.v.s. lige i middagslukningen, så vi måtte vente med værelserne. Vi gik en tur i byen, spiste frokost og sad i solen og drak fadøl, noget skulle tiden jo gå med, indtil forretningerne igen åbnede. Beaune er en meget hyggelig by. Lena og jeg gik en tur på shopping, men det var dyre forretninger med mange mærkevarer, så vi købte ikke noget.

Hotellet i Beaune var meget pænt, og vi fik et rigtig sødt værelse, her kunne vi godt blive et par dage. Værelset vendte ud mod gården, hvilket vi var glade for på grund af støj fra gaden, men det viste sig, at jernbanen gik tæt på den anden side, og godstrafikken starter MEGET tidligt, så igen blev vi vækket tidligt.
Fødselsdagsmiddagen indtog vi på hotellet med en ekstra god vin. Kaffe/cognac fik vi senere på Place Madeleine - ja, ja, fik og fik, er så meget sagt!! Vejret er stadig bare skønt, især om aftenen, om dagen er det rigeligt varmt - at cykle.
I morgen skal vi ud på en af de lange etaper på 38 km (py-ha) over bjerge til Fixin.

14. august - Fixin
Klog af skade startede vi tidligt på dagens etape. Vi tankede op i "Casino" med vin, flutes, skinke og ost. Så var vi på vej, en dejlig strækning i et bakket terræn, men ikke så slemt, som i mandags.

Vi asede op ad 7-8 km og susede ned ad igen, skønt. Turen i dag var lagt uden for vinmarkerne, igennem skønne små landsbyer. Vi nød vor vin og mad i naturen, havde et lille uheld med Uffes gearkabel, som knækkede. Det blev lavet i frokostpausen. Vi kørte lidt forkert til Fixin, og kom ned gennem en meget smuk kløft til Chambertin, hvor vi først skulle have været i morgen, men da vi opdagede, at vi var kørt forkert, gik det ned ad, og vi orkede ikke at skulle op igen for at køre en anden vej til Fixin. Vi tog et par ekstra kilometer nordpå til Fixin.

Her var vi ved 16-tiden, fandt vores hotel, som ikke var noget at skrive hjem om. Vi gik en tur i byen, som var meget lille. Der var én forretning, som havde ferielukning, 4 hoteller og en naturpark med et mindesmærke for Napoleon. Så det var hurtigt overset.
Vores værelser var meget små og gulvet bugtede sig i bakkedal, badet var meget lille og med toilet på gangen, men for en enkelt nat, var det OK.

Middagen indtog vi i gårdhaven, som var hyggelig og maden var supergod. Herefter gik vi til hotel "Napoleon" og fik en fl. vin i baren og faldt i snak med nogle englændere på vej ud. Der var ikke meget liv i byen.

nuits-saint-georgesjpg

15. august - Nuits St. Georges
Næste etape var kun på 15 km til Nuits St. Georges, som var en større by. På vejen gjorde vi vore indkøb i Chambertin, hvor vi også besøgte vinhuset Philip Leclerc. Her sad vi og drak meget dyr Bourgogne vin om formiddagen, men det gik helt fint. Chambertin er det dyreste distrikt i Bourgogne.

Vi gav os god tid og tog det stille og roligt. Turen gik ikke så meget op i bjergene, vi kørte mest nede i dalen. Vi gav os tid til vinsmagninger, besøgte en kirkegård, nogle kirker og standsede i de små byer .

Vi besøgte også en gl. Vingård med et museum, hvor man kunne se, hvordan munkene havde arbejdet på stedet. De var nu ikke så dumme de munke, da de fandt ud af at dyrke vin. På grund af værtindens fødselsdag eller bryllupsdag (hendes franske var ikke så godt!!!!) kom vi gratis ind. Vi smagte nogle dejlige Chablis vine.

I Clos de Vougeot besøgte vi et gammelt munkekloster, men vi gik dog ikke ind på selve klostret. Det lå ganske alene på en bakke mellem vinmarker, som strakte sig i alle retninger. Frokosten indtog vi under byens træer med udsigt til ænder og gæs i kanalen. Herfra var der ca. 5 km til Nuits St. Georges, og Bent opdagede, at hans cykel tabte luft. Han valgte at pumpe og håbede, at han kunne klare de resterende km. Det gjorde han, men han måtte pumpe ret så mange gange og spurtede af sted
for at nå så langt som muligt mellem pump-ningerne. Det var stier igennem vinmarkerne, som vi valgte, så vi så ikke en bil. Man må nok sige, at vores cykler ikke nyligt havde fået hovedeftersyn!!

Vi nåede hotellet og kastede os over en kold fadøl. Nuits St. Goorges var en større by med en masse forretninger, men ak, det var religiøs festdag, så alle forretningerne havde lukket. Igen passede det Uffe og Bent ganske godt. Så var der kun en ting at gøre fortsætte med at drikke. Hotellet havde en gårdhave, hvor solen lige nåede ned. Bent og Uffe fik ordnet cykler, mens Lena og jeg slappede af i solen og kom med lidt gode råd. Bent startede med at skifte slangen og fik sat hjulet på igen - og det er jo altid baghjulet - men det var stadig utæt. Så var det vist noget med ventilen, som så blev ordnet. Nu har vi snart skiftet alt på cyklerne, i går skiftede Uffe gearkabel, et par af os fik nye bremseklodser. De, der overtager vores cykler, får bare nogle super cykler.

Middagen på hotellet var god solid almindelig mad, hvor mor stod i køkkenet og far serverede. De var meget søde, og maden smagte godt. Vi sluttede som sædvanlig af med kaffe og avec på strøget i byen. Vejret er stadig pragtfuldt.

chagnyjpg

16. august - Chagny
Sidste cykeldag. Det er ærgerligt, nu havde vi lige vænnet os til det. Vi startede med, at mit fordæk var fladt, men vi kunne klare det med at pumpe. Igen provianterede vi, inden vi begyndte at cykle op i bjergene en lang, lang sej bakke, som bare blev ved med at gå op ad. Ved hvert sving tænkte man, nu er vi nået toppen, men det fortsatte. Det var dog ikke så stejlt, som i mandags.
Igen var vi glade for vores vand. Vi susede ned ad og lige ind til Beaune tids nok til at besøge "La Reine Pedauque", som lukkede kl. 12.00. Det var en vinkælder med rundvisning og smagsprøver. Rundvisningen foretog vi selv, hvorefter vi var klar ved flaskerne, det passede ikke rigtig damen, at vi ikke fulgtes med de andre, men vi fik da smagt deres vin.

Herfra kørte vi videre gennem dalen, langs vinmarkerne og gennem små byer. Vi gjorde holdt i en lille by Tailley, som havde et dejligt lille torv med parkanlæg og skygge, hvor vi spiste vores ydmyge frokost og landvin. Vi havde lige talt om, at en ekstra flaske her den sidste dag ville have været rar, men forretninger fandtes ikke. Vi havde lagt mærke til, at der mellem de små byer kørte et minimarked rundt med dagligvarer.

Pludselig som sendt fra himlen kom Monsieur Bichot fra det lille chateau ved torvet hen til os med en flaske vin og forærede os den. Han spurgte, om vi var hollændere, vi fortalte straks, at vi var danskere. Han syntes, det var frisk af os at cykle rundt i Bourgogne, det er der ikke mange franskmænd, der gør.
Vi nød vinen, som var noget bedre en vore medbragte landvin.

Ca. 14.30 nåede vi Chagny og vores cykeltur var slut. Det har været en dejlig tur, med utrolig mange indtryk, så det føltes, som om vi havde været væk i flere uger. Vi kunne godt have tænkt os et par dage til på cykel, nu gik det lige så godt - og flere uheld med cyklerne kunne der vel ikke komme!!!!

Vi checkede lige, hvordan vores biler havde det. De havde det godt. Vi fik samme værelse, som i søndags, så det var næsten som at være hjemme igen. Vi solede os resten af efter-middagen. Om aftenen havde vi vore sidste middage sammen med Lena og Uffe, da vi i morgen skilles for at starte hjemad hver sin vej.

17. august - Colmar
Vi kørte alle sammen til Beaune, hvor vi gjorde vore vinindkøb. Vi købte hele vores vinration og lidt til. Derefter tog vi til Dijon og gik lidt rundt i byen. Der var marked, så der var en masse at se på. Vi sluttede besøget i Dijon med en fadøl, hvorefter Lena og Uffe kørte mod Trier og vi kørte mod Colmar.

Da vi nåede Colmar, havde turistbureauet lige lukket, så vi måtte selv prøve at finde et hotel. Det viste sig at være svært at få, men i 3. forsøg lykkedes det. Et lille hotel midt i byen, ikke det mest pompøse, men OK.

Colmar er en meget smuk by, man kan ikke blive træt af at kigge på de gamle smukke huse. Da vi havde spist middag, gik vi en tur rundt i byen, så på forskellig gadeoptræden, så som artister, jonglører, klarinetspiller, operasang og et par med et gadeorgel, som sang og spillede musette musik. Det var meget festligt. Vi sluttede på et lille torv med en godnatdrink.

18. august - Untergeis
Vi startede med endnu en gang at gå en tur gennem byen og se på husene, derefter kørte vi ud af byen og fulgte "Route du vin". Det var lidt overskyet. Vi stoppede i en masse små byer, den ene smukkere end den anden. Det er svært at sige, hvilken der er smukkest, hver by har sit særpræg. Riquewihr er nok den smukkeste, men meget "turistet".

I Bennwihr besøgte vi et vincooperativ, som viste moderne vinproduktion. Desværre lavede man ikke rundvisning for to, så vi måtte nøjes med en videofilm. Smagsprøver gav de dog til to.
I Riquewihr fik vi en fadøl og gratis optræden af en som spillede rigtig tysk lederhosen-musik og prøvede at sælge os et bånd/video. Vi kørte videre af vinruten og nød byerne og landskabet og nåede Barr, hvor vi spiste frokost.

I Molsheim indtog vi eftermiddagskaffe og kage. Vi syntes det var for tidligt at stoppe her for natten, kl. var kun 15.00. Så vi talte om at køre til Tyskland og droppe en ekstra overnatning, som planlagt i Alsace. Vi startede nordpå, hvor langt vil tiden vise.

Vi nåede omkring Bad Hersfeld og fandt et hotel i Untergeis, hvor der også var restaurant. Efter et tiltrængt bad gik vi ned i restauranten, og spurgte, om vi kunne få varm aftensmad. Konen gloede lidt på os, og meget surt svarede hun "ja" - undskyld at du har fået kunder!!!

Der var vist ikke andre steder i byen, og det regnede, så vi gad ikke bevæge os rundt for at lede efter et andet sted. Kl. var da ikke mere end ca. 21.00. Senere fandt vi ud af, at det var manden, som lavede maden og serverede, og hun stod i opvasken, så hun gad nok ikke vaske op mere den dag.

Vi ringede til Rie og advarede hende om, at vi var hjemme i morgen. Hun glædede sig, og det gør vi også, vi har ikke set Rie i 3 uger.

19. august - Hørsholm
Vi havde taget værelset uden morgenmad, så vi kunne komme tidligt videre - allerede kl. 6.00. Vi spiste morgenmad et eller andet sted ved motorvejen og nåede en færge ved 12-tiden og var hjemme ved 16-tiden.

Det var trods alt dejligt at være hjemme igen efter en meget vellykket tur. Det kan kun anbefales.